Bronzen sculptuur van Kubus Bank op Biënnale ARTZUID

ENG | As if Jan had just been there and left his stuff behind… A number of good friends pay tribute to Jan des Bouvrie with an bronze edition of the Des Bouvrie Cube bench. The sculpture designed by Studio Job can be seen from May 20 to September 24 at Amsterdam biennale ARTZUID. Afterwards it will finally come ‘home’. In Naarden at Het Arsenaal it will invite passers-by to sit next to Jan for a moment.

NL | Alsof Jan er net nog was en zijn spullen even heeft laten liggen… Een aantal goede vrienden brengen een ode aan Jan des Bouvrie met een bronzen sculptuur van de ‘Des Bouvrie Kubus Bank 430’. De sculptuur door Studio Job ontworpen is van 20 mei tot en met 24 september te zien bij biënnale ARTZUID Amsterdam. Daarna komt het definitief ‘thuis’ in Naarden, waar het bij Het Arsenaal passanten zal uitnodigen om in gedachten even naast Jan te komen zitten.

Hoe het begon

In 1969 bracht Gelderland oprichter Oberman een bezoek aan de Goed Wonen meubelzaak van de familie des Bouvrie in Bussum. De jonge ambitieuze Jan wist hem te overtuigen met zijn eerste ontwerpschetsen. In hetzelfde jaar werd zijn Gelderland 430 ‘Kubus’ bank gelanceerd. Jan des Bouvrie groeide uit tot Nederlands bekendste ontwerper en architect. Zijn kubistische vormgeving is van doorslaggevend belang geweest voor het succes van Gelderland. De ontwerpen van Jan des Bouvrie zijn in de loop der jaren beloond met talloze prijzen en onderscheidingen en de 430 Kubus bank is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Centraal Museum Utrecht.

Waar te zien?

ARTZUID 2023 vindt plaats van 20 mei – 24 september. Jasper Krabbé is samensteller van de 8ste editie van ARTZUID. Vijftig sculpturen van internationaal vermaarde kunstenaars en Nederlands talent staan tentoongesteld op de Apollolaan en Minervalaan in architect Berlages Plan-Zuid. In het ARTZUID Informatiepaviljoen t.o. Minervalaan 1 is de routekaart en catalogus verkrijgbaar. De instaprondleidingen zijn in de weekends om 13 uur. ARTZUID is gratis toegankelijk.


ander nieuws:

TRIBÙ, het verbinden van tuin en terras

Project Studio Des Bouvrie

shops in het arsenaal