Expo ‘Aatje’ Fotofestival Naarden in Het Arsenaal

De hele zomer staat Naarden Vesting in het teken van het FotoFestival Naarden. Door de hele stad op de meest uiteenlopende plekken zowel binnen als buiten zijn verrassende exposities te zien van binnen- en buitenlandse fotografen. Ook Het Arsenaal is betrokken met een expo van Venus Veldhoen (1968) die te zien is in de Binnentuin en in de gangen rondom De Brasserie in Het Arsenaal. 

Aat Veldhoen in zijn atelier | Beeld: Venus Veldhoen

AATJE

Venus Veldhoen is een Nederlands fotograaf. Ze volgde de Gerrit Rietveld Academie en studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is de oudste dochter uit het huwelijk van beeldend kunstenaar Aat Veldhoen (1934-2018) met zijn tweede vrouw Kabul Mohamed. Aat Veldhoen leefde het leven als een kunst, hij hield intensief van alles wat het leven hem te bieden had: liefde, verdriet, geluk en ongeluk. Eind jaren zestig en de jaren er na maakte Aat Veldhoen duizenden Polaroids, als studie voor zijn kunstwerken.  Maar zijn obsessie voor dit medium was meer dan dat, hij was een bezeten fotograaf.

Een groot deel (meer dan tweeduizend) van zijn Polaroids zijn opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. De Polaroids die in Naarden getoond worden, hield hij achter, blijkbaar vond hij deze te bijzonder. Zijn kinderen vonden deze na zijn dood in een doos verstopt in zijn huis. De verzameling Polaroids uit deze doos worden voor het eerst aan het publiek getoond tijdens het FotoFestival Naarden 2021. Deze Polaroids zijn voornamelijk met een technische Linhof camera gemaakt (met Polaroid achterwand), maar er zijn ook beelden bij die op een Polaroid SX-70 zijn gemaakt. Ook zijn dochter fotografeerde op dezelfde Linhof camera maar dan op vlakfilms. Ze kreeg deze camera van hem cadeau.

Fotografie: Venus Veldhoen | Uit de serie ‘India’


ander nieuws:

Nieuwe keuken showroom in Het Arsenaal

Studio Jan des Bouvrie ontwerpt stalen deuren voor Livingsteel & Clooz Doors

shops in het arsenaal