Mondaine villa in het Gooi

50

Van buiten statig en trots. Binnen is het warm en sfeervol. Deze monumentale villa aan de Nieuwe ‘s-Gravelandseweg in het Spiegel in Bussum is in veel opzichten uitzonderlijk. Allereerst vanwege het opvallende voorkomen, maar het is zeker ook de enorme tuin van zo’n 5.000 m2 die opzien baart. Je mag hier gerust van een klein landgoed spreken.

De buitenwereld vermoedt niets van al het moois dat er achter de hoge hagen schuilgaat en aan deze zijde van die groene barrière is de buitenwereld snel vergeten. Het residentiële domein is, zoals de huidige bewoners het omschrijven: ‘Een goed bewaard geheim’, gelegen in het Spiegel, op loopafstand van het station, scholen èn het centrum van Bussum.

42

Er is hier werkelijk aan alles gedacht. Aan de geweldige tuin grenzen verschillende ‘tuinkamers’ die elk een eigen sfeer en beleving hebben. Eeuwenoude rode beuken zorgen voor een boeiende skyline. De tuin is voorzien van een eigentijds overflow zwembad, een jacuzzi met een haag rondom en een sportveld voor ontspanning. Op de terrassen, pal zuid, kan je de hele dag genieten van de zon. We hebben begrepen dat als alle borders en talloze struiken bloeien je je hier in een waar lusthof waant. En als het in de avond wat afkoelt, dan biedt de loggia beschutting.

Delftse school

De villa is in 1934 ontworpen door architect Frits Eschauzier in de stijl van de Delftse school. Dat komt onder meer tot uiting in de sobere en traditionele uitstraling – vorm volgt functie – maar nog meer in het gebruik van rode baksteen, de hoge, hellende pannendaken, hoge gootlijnen en de  hoge schoorstenen op de topgevels.

Anno 2018 lijkt de tijd geen vat te hebben gehad op de stoere villa. Het straalt dezelfde voorname rust uit die Petrus Scheffelaar Klots voor ogen had, toen hij in 1934 opdracht gaf voor de bouw. Het ontwerp heeft de tand des tijds getrotseerd, terwijl het interieur bij een ingrijpende renovatie in 2010-2011 compleet werd aangepakt en voorzien van modern comfort. Daarbij was geen ruimte voor compromissen. Het mondaine en uiterst comfortabele interieur van de villa is misschien wel de grootste verrassing die dit imposante huis in petto heeft.

39

Keuken

De zware, dubbele voordeur opent naar een vestibule, die vrijwel door het hart van het huis naar de achterzijde loopt. De keuken is voorzien van alle denkbare luxe. De vloer van antieke bourgondische dallen, de zandstenen open haard op ooghoogte, de prachtige wengé houten glaskasten, het moderne kookeiland met Viking fornuis, de wijnkast en roestvrijstalen dubbeldeurs koelkast, eveneens van Viking, de natuurstenen werkbladen, het hoge plafond, de grote vensters en de openslaande deuren naar het terras – het vormt een oogstrelend en harmonieus geheel. Dit is een keuken die de rest van het huis bijna overbodig maakt. Bijna.

32

Knusse living

De living, recht tegenover de keuken aan de andere kant van de hal, is geen enorme ruimte waarin je je verloren voelt. Nee, hier is de menselijke maat aangehouden voor een intieme en warme sfeer. Bij de open haard is het goed toeven, de blik dwalend over de tuin, het zwembad en langs de hoge bomen. Twee paar openslaande deuren openen naar het terras en een deur in de westgevel naar de loggia – een buitenkamer met houtkachel. Aan de voorkant van de villa is een bibliotheek met massief houten wandkasten en lambriseringen, een authentiek balkenplafond en een elegante plafondhoge erker met orginele glas-in-lood vensters. Wow!

Via de TV kamer zijn de bijkeuken en inpandige garage bereikbaar. In het trappenhuis zit nog een klein werkkamertje verstopt. Halverwege heeft de trap een bordes een groot glas-in-lood raam. Op de verdieping bevinden zich vier grote slaapkamers, twee luxe badkamers en een waskamer. De master bedroom van bijna 60 m² heeft een eigen garderobekamer met vaste kasten en een badkamer met ligbad en dubbele douche. De hoekkamer heeft een bordestrap, een open haard met marmeren schouw en een balkon. Op de tweede verdieping zijn nog twee slaapkamers van circa 33 m² aan weerszijde van een loungeruimte met televisiehoek en een badkamer.

Een souterrain van zo’n 50 m² is onderverdeeld in een gezellige barruimte met daglicht, een provisiekelder en een stookkelder.

DSC_0228

In alle vertrekken liggen houten vloeren, in de slaapkamers visgraat eikenvloeren en op de tweede verdieping plankenvloeren. De hal heeft een vloer van zwartwit geblokt marmer met zwarte bies en de keuken, zoals beschreven, van antieke bourgondische dallen. Precies zoals het hoort in een villa van dit niveau. In alle kamers, behalve de woonkamers, kan het buitenlicht worden getemperd met houten shutters. Tijdens de renovatie is de villa van top tot teen in optimale staat gebracht, met respect voor de klassieke grandeur.

Contact

Benieuwd? De villa staat sinds kort in de verkoop bij Voorma en Walch Makelaars. Voor meer informatie of een bezoek aan de woning verwijzen we je graag naar de website.

DSC_0221


ander nieuws:

TV of kunst?

Nieuwe showroom Paardekooper-Hulst Terrace Design

shops in het arsenaal