
OFF in Het Arsenaal
Nog tot 30 juni is er in Het Arsenaal prachtige fotografie te zien van drie fotografen die deelnemen aan Fotofestival OFF. OFF is een op zichzelf staande expositie op bijzondere locaties in Naarden en daarmee een bijzondere aanvulling op het bekende FotoFestival Naarden. Binnen OFF geven fotografen zelf invulling aan de locaties en presentatie. Een uniek podium, los van het thema van- en beoordeling door het grote festival maar wel in dezelfde sfeer. In Het Arsenaal exposeren Alex Timmermans, Astrid Verhoef en VAN DE CAMP & HEESTERBEEK. Hun werk is op bijzondere wijze in verbinding gebracht met het design in en van Het Arsenaal.

Festival OFF dankt z’n bestaansrecht aan de bedenkers van het officiële FotoFestival Naarden, dat in 2019 maar liefst 30 jaar een gewaardeerde plek heeft in de stad. Al bij het tweede festival zag OFF het licht; het laagdrempelige en gratis toegankelijke kleine broertje dat je tegenkomt in winkels, restaurants, in conceptstores of op buitenlocaties.

Astrid Verhoef | daar waar ze niet thuishoren
De inspiratie van Astrid Verhoef komt voort uit een verlangen om de zichtbare wereld te manipuleren. Ze haalt de realiteit uit de context om het in een alternatieve verschijning te visualiseren. De relatie tussen ons gecultiveerde leven en de natuur en onze positie tussen het natuurlijke en het geproduceerde zijn belangrijke thema’s in haar werk. Deze thema’s worden vertaald in tragische maar ook humoristische scènes, waarbij individuen en objecten worden geplaatst waar ze niet thuishoren. Ze daagt de grenzen tussen het echte en het surreële uit en nodigt de toeschouwer uit tot nieuwe interpretaties en een nieuw visueel vocabulaire.

VAN DE CAMP & HEESTERBEEK | op gespannen voet met de realiteit
Esthetiek, identiteit en vervreemding zijn key words in het werk van duo Patricia van de Camp en Marc Heesterbeek.
Een belangrijk uitgangspunt voor hun werk is de portretfotografie. Het maken van een portretfoto is het vastleggen van iemands uiterlijk in de tijd, een momentopname. Meestal vanuit één hoek ofwel oogpunt. In de huidige dagen van sociale media is de portretfoto in de vorm van een selfie van groot belang. Men wil er zo voordelig mogelijk opstaan en zo dicht mogelijk in de buurt komen van zijn of haar ideaalbeeld. Deze hang naar perfectie staat steeds vaker op gespannen voet met de realiteit. Profielfoto’s op datingsites zijn niet altijd waarheidsgetrouw, Snapchat heeft filters om symmetrie in het gezicht te bevorderen, op Instagram lijkt iedereen gelukkig in het perfecte leven. Het zijn deze aspecten die Van de Camp en Heesterbeek onderzoeken in hun werk.

Alex Timmermans | een aura van mysterie
Alex Timmermans had nooit gedacht dat een fotografisch proces, dat meer dan 160 jaar geleden door Archer was uitgevonden, zo’n invloed zou hebben op zijn passie voor fotografie. Timmermans is een verhalenverteller. Bekend om zijn gebruik van het collodion wet plate fotografieproces, creëert Timmermans betoverende beelden en net als zijn sprookjesbeelden is het proces dat hij gebruikt de antithese tot voorspelbaarheid; kleine wendingen van het lot komen samen voor de slotscène. Timmermans is een autodidactische fotograaf die zijn hele leven fotografie heeft beoefend. Toen de verandering van analoog naar digitaal tot stand kwam, vond hij dat voorspelbaarheid en minder opwinding kwam. Voor Timmermans maakte het werken met het natte plaatproces fotografie weer inspirerend. In een lange traditie van fotografen die aangetrokken worden door zijn unieke esthetiek, zoals Sally Mann, Joni Sterbach en de Ostermans, gebruikt Timmermans dit proces om onvergetelijke beelden te realiseren met een dromerige kwaliteit en een aura van mysterie.

De expositie is te zien tot en met 30 juni. Kijk hier voor openingstijden van Het Arsenaal. Algemene informatie over het FotoFestival Naarden vind je op hun website.