hout, glas of staal?

Elke dag loopt je er vanaf. In gedachten of haastig omdat je een afspraak hebt buiten de deur. Hij is er in vele soorten en maten. De trap. Een vanzelfsprekendheid in jouw interieur.
Uitgevoerd in hout, natuursteen, roestvrij staal, gietijzer, glas of een combinatie ervan. Materiaal te over, maar welk soort is geschikt voor een trap? Hieronder staan alle materiaalsoorten en zijn eigenschappen voor jou op een rij.

Houten trappen

Hout is veilig, stevig en goed beloopbaar. Het is een duurzaam materiaal dat veel wooncomfort oplevert, omdat hout veel warmte vasthoudt. Doordat er zoveel verschillende houtsoorten zijn, is een trap van dit materiaal mogelijk in elk interieur. Hout is makkelijk bewerkbaar, maar is wel gevoelig voor krassen. Krassen kan je voorkomen door de trap elk jaar in de olie of vernis te zetten of door een houtsoort te kiezen met een hoge slijtweerstand. Hierbij kan je denken aan hardhouten soorten als vuren, beuken, eiken en grenen.

(Roestvrij) stalen trappen

Trek je pantoffels aan, want stalen trappen zijn hoe mooi ook geen geluidsvriendelijke trappen. WÈl is het materiaal onderhoudsvriendelijk. Door het gladde oppervlak is staal gemakkelijk schoon te maken en bovendien is het glimmend materiaal een pronkstuk in jouw woonkamer. Zeker wanneer je staal combineert met andere materialen als hout, marmer of glas. Zo kan je met meerdere materialen verschillende stijlen mogelijk maken, zoals een moderne industriÎle trap of juist een gedecoreerde gietijzeren spiltrap met een mediterrane uitstraling.

Natuurstenen trappen

Aan een trap van natuursteen hangt een aardig prijskaartje, maar dan heb je ook wat. Natuursteen straalt allure uit en is op zijn plaats in een ruimtelijk ogende woonkamer. Graniet is de beste toepasbare steensoort voor een spil- of steektrap, omdat het materiaal hard en krasvrij is. Je kan een trap geheel uitvoeren in natuursteen, maar je kan er ook voor kiezen om enkel stenen traptreden te nemen en de rest uit te voeren in materialen als hardhout en staal.

Glazen trappen

Glas heeft een hoge krasgevoeligheid. Als je dit voor lief neemt creÎer je met dit materiaal wÈl een open en ruimtelijk effect doordat het lichtdoorlatend is. Perfect dus voor een klein modern huis, maar ook misstaat een dergelijke trap niet in een royale woning. Met de transparantie die de trap biedt, heb je zicht op andere delen van de woning. Ook ís avonds kan de trap een meerwaarde zijn. Door het efficiÎnt plaatsen van verlichting, kan het licht gemakkelijk verspreid worden in de richting die je wenst.

Aluminium trappen

Wanneer je van modern en strak houdt, is aluminium misschien iets voor jou. Zorg wel dat het materiaal een oppervlaktebehandeling heeft gehad waardoor een zogenaamde oxidelaag is ontstaan. Deze laag zorgt dat het aluminium hard en slijtvast wordt. Niet geheel onbelangrijk voor een trap waar je dagelijks gebruik van maakt.

Betonnen trappen

Beton wordt al jaren gebruikt voor vluchttrappen en buitentrappen, maar langzaam is beton begonnen aan een opmars in het interieur. Indien de wanden binnenshuis sterk genoeg zijn, kan je naast spil- en steektrappen ook kiezen voor zwevende kwartslag- en halfslagtrappen. Beton is een materiaalsoort dat iets wegheeft van natuursteen. Het straalt luxe uit, maar is anders dan natuursteen betaalbaarder.

ander nieuws:

Boek

ELDING OSCARSON

shops in het arsenaal