Vier architecten ontwerpen samen appartementen voor Nieuw Kijkduin

Home » Nieuwsoverzicht » Vier architecten ontwerpen samen appartementen voor Nieuw Kijkduin

De metamorfose van Nieuw Kijkduin

Naarden, 20 juli 2020 – Tussen de twee beschermde natuurgebieden in, op de kop van de Boulevard en het Deltaplein, verrees de afgelopen periode als eerste het appartementen complex Poniënte, onderdeel van Nieuw Kijkduin. De appartementen van Poniënte in de badplaats zijn gerealiseerd boven op twee verdiepingen met winkels en horeca. Een uniek project en zeker voor Nederlandse begrippen een architectonisch hoogstandje. Maar liefst vier gerenommeerde Nederlandese architecten werkten er aan mee, en met hun verschillende stijlen en inzichten wisten zijn een harmonieus geheel te creëeren. Uitkijkend op zee, van alle gemakken voorzien, mooi en bijzonder: Wie wil hier nu niet wonen?  

Appartementen Jan des Bouvrie Nieuw Kijkduin

Nieuw elan voor Nieuw Kijkduin

Dit voorjaar werd het eerste blok in Nieuw Kijkduin langzaam onthuld. De steiger zakte en steeds meer werd appartementengebouw ‘Poniënte’ zichtbaar. De verschillende materialen en verrassende hoeken zorgen samen met het in- en uitspringen van de verdiepingen voor een indrukwekkend gevelbeeld.

Nieuw Kijkduin van architect Jan des Bouvrie

Studio Jan des Bouvrie (in Het Arsenaal) heeft in samenwerking met drie andere Nederlandse architectenbureaus Sebastiaan Jansen (KOW),  Joost de Vries (TconcepT) en Piet Boon Studio de eerste drie gebouwen van Nieuw Kijkduin ontworpen. Het materiaalgebruik, het lijnenspel en de hoge ramen geven de uitstraling van de mooie badplaats Kijkduin en natuurlijk ook Den Haag een eigentijdse stoere uitstraling. De drie gebouwen ‘Poniënte’, ‘Vendaval’ en ‘Gregale’ zijn elk ontworpen met een eigen identiteit, waardoor een afwisselend beeld ontstaat. Door gebruik van dezelfde kleurtinten vormen de panden een prachtige eenheid.

Voor iedere architect een eigen hoek en gevel

De samenwerking tussen de architecten is uniek in Nederland. Iedere architect heeft in verticale zin één hoek van het gebouw voor zijn rekening genomen. Op die manier ‘ontmoeten’ de verschillende architecten elkaar in de voor-, de achter- en beide zijgevels. Die werkwijze blijkt het passende antwoord op de wens om in Nieuw Kijkduin gevarieerde woonblokken te realiseren, waarachter verrassende plattegronden van verschillende omvang schuilgaan.

Interieur design van Poniënte Kijk Duin van Jan des Bouvrie. (Door: Zes X Zes Visuele Communicatie).

 

Jan des Bouvrie: “De samenwerking tussen de vier architecten om gezamenlijk één exterieur vorm te geven, was in dit project de grootste uitdaging. Belangrijk voor alle architecten en designers was dat in ieder project het eigen handschrift is terug te zien.”

 

De samenwerking tussen de vier architecten om gezamenlijk één exterieur vorm te geven, was in dit project de grootste uitdaging. Belangrijk voor voor de architecten was dat in ieder project zijn eigen handschrift is terug te zien. Zo heeft de typerende architectonische vormgeving van Jan des Bouvrie zijn stempel op Nieuw Kijkduin gedrukt door het gebruikt van de vierkante raamverdelingen en de combinatie van de witte gevel met de antracietkleurige puien. Daarnaast heeft hij zich ontfermd over één van de twee penthouses en de daar onderliggende appartementen. Zoals we van Des Bouvrie gewend zijn, heeft hij plattegronden gecreëerd waarin licht, ruimte en lijnen de basis vormen. Omgeven door het unieke uitzicht, direct aan de kust, ontstaat echt een bijzondere woonbeleving.

Vernieuwend design

Jan des Bouvrie: “Tijdloos én vernieuwend design. Creatie van esthetiek, stijl en comfort. Met de klantvraag én de omgeving als uitgangspunt. Ontwerpstudio Jan des Bouvrie in Naarden Vesting is werkplaats, showroom, studio en laboratorium in één. Hier werken Monique des Bouvrie en ik samen met een team van architecten, stylisten en productdesigners aan nationale en internationale architectuur- en interieurprojecten. De ontwerpstudio is een omgeving waar moderne tekentechniek en vakmanschap elkaar versterken. Onze uitdaging is het vinden van de perfecte balans tussen functionaliteit en sfeer. Te beginnen met een schets en eindigend met de styling.”

 

Archives

Deel dit bericht op: