voor je houten vloer

Heb je een grote familie? Een hond of een kat? Draag je graag hakken of loop je liever sloffend over de vloer? Welke situatie ook van toepassing is, alle houten vloeren hebben een zekere vorm van bescherming nodig. Met de volgende tips kan je de levensduur van je houten vloer vergroten.
Ieder met een houten vloer doet er verstandig aan om meubilairviltjes onder zware kasten te plaatsen. Verstandig zijn de vilten sticker ook tegen het gekras van stoelpoten. Wie denkt dat dit de enige manier is om je houten vloer te beschermen, heeft het mis. Vuil is de voornaamste reden van slijtage. Om telkens van je visite te verlangen dat zij hun schoeisel uitdoen, gaat misschien wat ver. Er bestaan handigere oplossingen.

Met deze gouden tips blijven je houten vloeren mooi:

Zorg voor regelmatig onderhoud

Een houten vloer heeft de juiste verzorging en bescherming nodig. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de vloer. Even met een zachte bezem vegen of stofzuigen beperkt het risico van slijtage. Gebruik een deurmat van goede kwaliteit om te voorkomen dat vuil en zand krassen vertonen in de oppervlakte van het hout. Onderhoud de houten vloer regelmatig met zeep. Speciaal voor een met olie bewerkte vloer zijn er speciale zeepsoorten die het oppervlak optimaal reinigen. Vooral in het eerste jaar is het verstandig om de vloer meerdere keren met olie te bewerken. Voor vloeren die met lak zijn afgewerkt is een bezem, stofzuiger en zo nu en dan een reiniger die een filmlaag achterlaat voldoende.

Houd de luchtvochtigheid in je kamer op peil

Hout is een natuurlijk product en reageert sterk of weersveranderingen. In de zomer zet hout uit en de winter leidt tot krimp. Met de thermostaat op stand max verdrijf je de kou wel in deze maanden, maar zorg je voor een droge ruimte en een lage luchtvochtigheid. Dit kan leiden tot kier- en naadvorming in de vloerdelen. Een goede luchtvochtigheid is dus van essentieel belang. Plaatst hiervoor een hygrometer in huis om dit te controleren. Om de levensduur van jouw vloer te optimaliseren is een luchtvochtigheidpercentage in huis van 50 tot 65 procent ideaal voor jouw en je vloer. Om binnen deze marges te blijven doe je er in de winter verstandig aan een luchtbevochtiger neer te zetten. In de zomer is het een ander verhaal. Warme lucht neemt in de zomer veel vocht op en voor hout is dit niet anders. Hout zet uit en kan zelfs bol gaan staan. Door zowel ís avonds en ís nachts ramen open te zetten, kan de lucht naar buiten trekken en verlaag je de luchtvochtigheid in huis.

Toch een beschadiging? Polijsten!

Mochten er nu toch krassen zijn ontstaan op de vloer of zijn er loopstukken die wat kaal ogen, grijp dan voor een met lak afgewerkte vloer naar een polijstmiddel. Door de gehele oppervlakte te behandelen met dit middel verdwijnt deze beschadiging. Vale plekken op een vloer die met olie is bewerkt, kunnen afzonderlijk behandeld worden.

ander nieuws:

landgoederen

The Waterhouse

shops in het arsenaal